Sedm bodů pro příjemnější pokoj

12.05.2014 07:30

Každý z nás máme svůj pokoj. Někteří ho sdílíme i s někým dalším, ale i tak je to místo, kde většinou trávíme nejvíce času (pokud tedy neusínáte v obývacím pokoji u televize). Ve svém pokoji většinou děláme úkoly do školy, čteme knížky nebo pracujeme (či si hrajeme) na počítačích.

A jelikož zde trávíme tolik času, má na nás toto prostředí velký vliv. Ano, velký vliv na naši osobnost má i škola či zaměstnání, ale právě náš pokoj je místo, které můžeme nejjednoduššeji poupravit či naprosto změnit.

Každý z nás sice ví, jak by jeho ideálně příjemný pokoj měl vypadat, avšak i přesto si dovolím připomenout sedm základních bodů, jelikož opakování je matka moudrosti.


1/ Ukliď

Čistý pokoj je daleko příjemnější, a to jak pro oči, tak i pro duši, proto právě úklid je prvním a dle mě i nejdůležitějším bodem. Jenže, co to vlastně uklizený pokoj je? Určitě by v pokoji neměly být věci, které už dávno měly navštívit koš a věci jako jsou například použité hrnky, jelikož jejich místo je v kuchyni a ne na stolku. Dále by v místnosti neměly být skvrny (ať už od čehokoli) a nečistoty (drobky a spol.) na podlaze.

Dost lidí si myslí, že hodně věcí znamená automaticky nepořádek, a že prázdný pokoj je uklizený. Ono to tak může být, ale článek o teorii nepořádku vám vysvětlí, jak to vlastně s vnímáním pořádku a nepořádku je. Článek vám doporučiji právě kvůli metodě 'pravoúhlého nepořádku', jelikož ji sám využívám a funguje úžasně.

2/ Vyhoď

Ono to vyhoď už se částečně splnilo v bodě jedna, avšak zde přichází čas trochu se podívat do skříní a obětovat věci, které už nevyužíváte, které jsou rozbité a které už jen čekají na chvíli, kdy budou moci buď sloužit jiným lidem či kdy budou koukat na oblohu z areálu smetiště. O úklidu jsem napsal článek už dříve, proto pokud jste ho nečetli, doporučuji využít příležitosti teď.

3/ Větrej

Co dodat... Čerstvý vzduch je pro organismus důležitý, To je důvod, proč v nevětrané místosti lidský mozek nepodává takové výkony, jako třeba v přírodě. Pokud tedy za oknem nemáš tepelnou elektrárnu, otvírej častěji okno (nejlepší je na pár minut vytvořit průvan) a dopřej tak mozku více kyslíku. On ti na oplátku bude lépe sloužit a bude se ti lépe spát.

4/ Vybav

Když už jsi uklidil pokoj a vyhodil nepotřebné věci, zkus si naopak nějaké koupit. Avšak přemýšlej, k čemu ti budou a zda se nebudou jen válet za skříní a počítat vrstvy prachu. Dobré je mít v pokoji nástěnku a další věci, které ti připomenou, co máš rád a za čím jdeš (plakáty, modely aut, keramické panenky, medaile a trofeje atd.)

5/ Přestav

Pokud ti nevyhovuje poloha stolku vůči posteli - předělej to. Ano, můžeš to nechat být (což je též dobrá metoda), avšak zkusit se optat rodičů, zda by ti pomohli posunout skříň či přeomítnout opadanou omítku, můžeš též.

6/ Prosluň

Vlastně ani nevím, zda to slovo existuje, avšak myslím, že situaci vystihuje.

Nenechávej žaluzie zatažené celý den, pusť do svého pokoje světlo, ať jej rozzáří a vytvoří tak v pokoji optimističtější náladu a pomůže ti tak více si užívat chvil v tvém království.

7/ Oprav

Posledním bodem jsou opravy. Mít rozbitou kliku, vrzající dveře, rozvyklanou židli nebo třeba výše zmíněnou opadanou omítku není zrovna příjemné. Proto obětuj těch pár chvil a oprav nedokonalosti svého pokoje, budeš v něm pak žít raději.

PΩTRIK