Devatero pro tvůj cíl

08.05.2014 17:30

1/ Ujasni si cíl

Abys vůbec mohl dosáhnout toho, co sis vysnil, musíš si ujasnit, co tvým cílem vlastně je. Ano, můžeš se sice nechat vést osudem jako Kolombus, pokud však hodláš dosáhnout něčeho určitého, potřebuješ si to co nejvíce upřesnit a rapidně tak zvýšit šance na úspěch.

Doporučuji ti vzít si papír a tužku (nejlépe teď hned, abys to neodkládal) a začni si sepisovat, jak tvůj cíl vlastně vypadá. Napiš si, o co jde, jak by to změnilo tvůj život, proč po něm tak toužíš a jak si představuješ život po jeho naplnění. Vlastně toto je jen začátek, a být tebou, sepíšu si cokoli, co tě napadne a týká se tvého snu.

2/ Jdi se vzdělávat

Pokud už sis ujasnil, co tvým cílem je, tak je čas na trochu brouzdání a vyhledávání informací. Nejpřístupnějším zdrojem je internet, tudíž ti nic nebrání a ty můžeš jít na net a vyhledat si o svém cíli co nejvíce. Zjisti si, co by tě to stálo, co bys pro to musel udělat a tak dále.

Hodláš-li třeba obchodovat na burze, tak je na čase začít hledat knihy o obchodování, zjistit si, kde jsou a kolik stojí případné kurzy. Dále by přišlo vhod vyhledat nějaké příručky zdarma, které by ti o tom mohly říci více.

3/ Zanalyzuj se

Teď je čas na to, aby sis ujasnil, kde stojíš. Je třeba zjistit, jak daleko jsi od cíle. Zamysli se nad tím, co už pro svůj cíl děláš a uvažuj nad tím, co bys pro svůj sen mohl teprv začít dělat. Najdi tedy rozdíl mezi "tady a teď" a mezi "potom a tam". 

Pokud třeba hodláš být profesionálním spisovatelem, tak je dobré, pokud už nyní píšeš, nějakou povídku či úvahu. Pokud nečteš, je to v tomto případě chyba, jelikož čtením si rozšíříš slovní zásobu. Pro zaměstnání spisovatele bys měl zkusit psát blog či přispívat do místních novin či něco… Cesta vždy je, stačí ji jen hledat.

 

4/ Udělej si plán

Bez plánu se ani Spojenci nepustili za Druhé světové války proti Německu, tudíž plán je důležitý. Hlavní podstatou plánu není držet se ho za každou cenu. Dle mě je jeho hlavním úkolem ti pomoct uvědomit si, jak vlastně hodláš postupovat a kolik času ti to zabere. Důrazně ti tedy doporučuji obětovat čas a sepsat si plán.

Nemáš-li představu, jak začít, mám tu pro tebe takovou pomůcku. Zkus si představit, že svého cíle dosáhneš za pět let (popřípadě si ten časový horizont uprav). Čeho tedy za těch pět let dosáhneš? Co budeš mít a co budeš dělat? Poté se zamysli, co vše by jsi měl, kým byl a co stihl za polovinu toho času. (dva a půl roku) Dále ten časový rámec opět rozpul a zapiš si, co v i v tuto chvíli budeš dělat, mít a jak budeš žít. Nakonec si urči krátký časový rámec (například tři měsíce) opět vypiš, co vše hodláš do té doby dokázat.

5/ Začni!

Můžeš mít geniální plán a můžeš mít veškeré předpoklady k úspěchu, ale bude ti to k ničemu, pokud nezačneš. Neodkládej začátek na příští den či týden, začni dnes. Zamysli se, jaký malý krůček můžeš pro svůj cíl udělat a pusť se do toho právě teď.

I ty nejmenší maličkosti znamenají pro budoucnost mnoho, proto začni, i kdyby to měla být nepatrná činnost (například pět minut čtení si článků, jít si na chvíli zaběhat či si otevřít učebnici.) Hlavně však začni.

6/ Inspiruj se

Určitě nejsi první, kdo má tento cíl. Podívej se tedy po svém okolí či na internet, kdo mířil stejným směrem. Podívej se, jak začal on, jak změnil svůj životní styl a co vše pro to udělal. Pouč se z jeho chyb a inspiruj se jeho úspěchem. Urči si svého ‚učitele‘ a časem poznáš, že ses jeho úspěchu přiblížil či ho dokonce překonal.

Hodláš být úspěšný malíř? Inspiruj se tedy nějakým umělcem a zkus ho ze začátku napodobovat. Není nic špatného na tom se ‚opičit‘, jelikož časem si stejně svou cestu najdeš a odlišíš se. Žák musí nejprve následovat svého mistra, aby se časem stal on sám mistrem pro někoho jiného.

7/ Nevzdávej se

Co dodat… Prostě neusni na vavřínech a nehoď vše do křoví hned po prvním neúspěchu. To že to nevyšlo teď neznamená, že zítra to nemůže být obrovský pokrok. Sám Edison nejprve rozbil stovky žárovek, aby se mu ta další rozsvítila a změnila svět. Zkoušej a zkoušej, hlavně se zbytečně nevzdávej.

8/ Upravuj kurz

Je prakticky nemožné, abys došel k cíli bez jakékoli překážky. Vždy se na cestě objeví a ty s nimi musíš bojovat. Uprav svůj kurz tak, abys mohl stále vpřed. Neboj se a postav se čelem nesnázím a problémům. Jak jsem psal už výše – cesta je vždy, stačí ji jen hledat.

9/ Užívej si to!

Je k ničemu mířit za něčím s představou, že potom bude život lepší a realitu opominout. Vnímej aktuální okamžik a užívej si ho. Užívej si to, jak se věci mění k lepšímu a vnímej sebe i okolí. Usmívej se a šiř tak kolem sebe pozitivní energii. Věř a doufej, jelikož kdo nevěří, ten předem své šance zabíjí.

PΩTRIK

PS. Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.