10 bodů jak být efektivní

18.04.2014 15:00

Včera večer jsem si říkal, jak budu dneska efektivní. Hodlal jsem psát, kreslit, běhat… dále udělat seminárku do školy a trochu doma uklidit.

Dopadlo to však jinak.

Sice jsem se vzbudil ráno už v šest, jenže za těch devět hodin, které doteď uběhly, jsem nestihl vůbec nic (tedy až na kresbu, tam jsem pár čar zvládl nakreslit). Celou dobu jsem ležel u počítače jak pes před boudou a chatoval, co mi síly stačily. Když už jsem se odlepil od internetu, zůstal jsem viset u jedné počítačové hry. Jediný můj pohyb od mého notebooku byl tedy ten k obědu...

Připadá ti tento scénář povědomý? Pokud ne, nemáš důvod číst dál… pokud však v mém dnešním programu vidíš svůj odraz, následující řádky jsou pro tebe.

 

Zde je 10 bodů, jak být efektivnější:

1. Zrelaxuj se. Jen tak si na chvíli sedni či lehni a uvolni se. Hoď na minutku vše za hlavu a soustřeď se jen na dýchání. Tato krátká meditace uvolní tělo a naplní tě novou energií důležitou pro další činnost.

2. Sepiš si, co vše musíš udělat. Toto nezabere více jak pár minut a pomůže ti to uvědomit si, co vše vlastně máš za úkol. Takový to-do list je dobré si psát vždy, když tě tlačí čas či je hodně toho, co máš udělat.

3. Proškrtej seznam. Vždy jsou na lístku činnosti, které nejsou nijak důležité, které ti v ničem nepomáhají, které jen odvádějí tvou pozornost a požírají ti čas. Člověk nikdy nemůže stihnout vše, proto musí obětovat část ve prospěch celku.

4. Prvně dělej to, co je nejtěžší. Ve většině případů je právě tato činnost nejdůležitější. Každý z nás má tendenci začít tím nejjednodušším, ale to je chyba. Představ si, že máš květináč. Pokud tento květináč nejprve vyplníš pískem, tak už tam žádné kmeny nedostaneš. Naopak když do květináče nejprve vložíš kameny, budeš mít stále dost skulinek pro písek.

5. Neodbočuj. V jeden okamžik dělej jedinou věc. Nenech se ničím rušit. Nedovol, aby tvá mysl rozptylovala svou pozornost. Píšeš-li, tak jen piš. Čteš-li, tak jen čti a nedělej u toho nic jiného. Urči si čas (třeba 10 minut) během kterých se budeš věnovat jen tomu, co si vybereš. Ponoř se do té jediné činnosti a dosáhneš neuvěřitelných výsledků.

6. Nesnaž se o dokonalost. Dokonalost neexistuje a snaha o ni tě jen výrazně zpomalí. Toto platí pro každou činnost - od uklízení, přes domácí úkoly, až po tvůrčí činnost. Ano, je třeba ze sebe vydat co nejvíc, ale pozor aby to neskončilo přehnanou touhou po dokonalosti.

7. Překonej odpor. Život není vždy jako lilie, člověk musí častokrát zatnout zuby. Bez hořkých chvílí by byl život nuda. Užij si to. Usměj se a buď rád, že máš s čím bojovat. Každá překážka tě posouvá dál. Nestěžuj si, buď za to vděčný.

8. Začni málem. Začínej sice tou nejtěžší položkou na seznamu, ale začni pozvolna. Pokud třeba píšeš povídku, tak napiš jedinou větu, napij se a poté pokračuj. Po odstavci se protáhni a pak zase piš dál. Až budeš mít třeba stránku, zvedni se a pohlédni z okna. Uvidíš, že tímto pomalým narůstáním zátěže se ti bude pracovat daleko lépe.

9. Užívej si to. Ať budeš dělat cokoli, usmívej se a představ si, že je to tvá oblíbená činnost. Zamysli se a uvidíš, že na té činnosti je určitě i dobrá stránka věci. Užívej si daný okamžik. Život je úžasný a v každou chvíli se dá najít důvod, proč se usmívat. Zkus to.

10. Oddychni si. Pokud máš hotovo, nehrň se hned do dalšího úkolu. Na chvíli si sedni, zasloužíš si to. Dovol tělu i mysli, aby si užili ten moment uspokojení z dobře odvedené práce. Klidně se natáhni a trochu uvolni. Teprve až potom se zvedni a pokračuj, jelikož jen blázen pracuje jako robot bez přestávky a bez uvolnění.

PΩTRIK