OFFLINE výzva

05.03.2014 20:00

Každý z nás - já i vy - prosedíme na internetu značné množství času. Ano, internet je pro nás studnicí, která nám rozšiřuje obzory, je plný inspirujících článků a videí, která nám doslova mění pohled na svět. Dále se zde můžeme zdarma vzdělávat z pohodlí domova, nebo s jeho pomocí vydělávat peníze. Jenže... Sáhněme si do svědomí, opravdu všechen ten čas, který zde trávíme, je nezbytný? Nešel by ten čas využít třeba lépe?

Mám pro vás takové cvičení: Vezměte si papír, tužku a pod sebe si sepište, co na internetu prohlížíte, kde brouzdáte - prostě kde trávíte čas. Poté vedle každého tohoto bodu napište, proč právě danou stránku navštěvujete, čím vás obohacuje, proč je pro vás důležitá. Až si toto sepíšete, odpovězte si, zda to takto doopravdy chcete a zda v seznamu nejsou body, které vás nikam nevedou, které vám jen pojídají čas. Poté se zapřemýšlejte nad tím, zda by nebylo nejlepší některé ze stránek omezit či přestat navštěvovat. Doporučuji si dané stránky sepsat a vystavit někam na viditelné místo.

Toto byla výzva pro ty z vás, kteří by raději začali malými krůčky. Ty ráznější povahy bych rád vyzval k omezení internetu, jak rázné to bude je jen a jen na vás. Můžete se života online vzdát na nějakou dobu úplně (na týden nebo třeba po určené dny), můžete si internet omezit časem (až po osmé hodině večer; maximálně dvě hodiny denně) nebo místem (jen v zaměstnání či v kavárně).

Prvních pár dní to však bude nezvyk, budete mít stále nutkání usedat k internetu, a pokud si dovolíte trochu toho času na netu, beztak ho využijete jen pro zábavu a pak sami na sebe budete nadávat. Když však toto vydržíte, máte vyhráno. Po pár dnech si totiž mozek uvědomí, že nemá na výběr a že se musí vzdát nikam nevedoucích činností ve prospěch toho, co doopravdy pro vás má význam (u mě například blogování, čtení článků pro spokojenější život nebo učení se obchodování na burze). Váš čas u internetu se rapidně zefektivní, vy si budete více užívat život offline a budete o skok blíže vašemu ideálnímu životu.

Co vy tedy na to, omezíme online život, abychom pomohli tomu offline?

PΩTRIK

Komentáře

a vy?

Fanynka č. 1 05.03.2014
Milý pane Patriku.
Úkol je vskutku zajímavý.. ale je tady otázka - kolik si myslíš, že máme sebekritických lidí?
Kolik si řekne, že to dneska přepískl, a už se to nikdy nebude opakovat? Kolik lidí si řekne, že máš pravdu? Kolik lidí ti potvrdí, že máš pravdu, a hodiny na netu jsou pro ně úplně zbytečné, když se to netýká školy?
Nikdo. Bohužel.
Je mi opravdu líto, že v dnešní době jde školství do háje.. a přitom s přibývajícími lety to mělo být naopak..
Pěkný večer,
Fanynka č.1

Re: a vy?

PΩTRIK 06.03.2014
Zdravím. Zas tak černě bych to neviděl. Já svým čtenářům věřím, jelikož už jen to že si někdo čte články o změně znamená, že by rád se sebou něco udělal. Nevím, kolik z nich se rozhodne vykročit za životem offline, ale i když se objeví jen jediný člověk, kterého
toto nakopne, tak má článek smysl. Co se školství týče, dle mě je chyba už v samotném systému, jelikož to, co fungovalo před lety už dnes v době internetu fungovat prostě nemůže. To už je však téma pro samostatný článek...

Přidat nový příspěvek