Věda: Ano či ne technice?

21.03.2014 23:00

Věda má mnoho podob – od objevů v lékařství, přes objevování vesmíru až po zkoumání atomů a jejich vlastností. Avšak věda ovlivňuje i náš každodenní život, jsme s ní na blízku každým okamžikem. Když už nemáme v rukách telefon, nekoukáme na televizi a jsme třeba někde v lese, stále nás alespoň protínají elektromagnetické vlny z vysílačů. Vědě tedy neutečeme. Prakticky už každý z nás, ať už jsme důchodci, dospělí či děti, využívá výhod moderní techniky. Život bez počítačů, telefonů, aut, internetu a mnohého dalšího už si ani nedokážeme představit. Vývoj jde však stále dopředu, každou chvílí se objeví nová a lepší technika, která se pomalu, jako virus, šíří mezi lidi. Je neuvěřitelné, když si představíme, že například telefony, které dříve byly jen pro ty nejúspěšnější a nejbohatší, jsou dnes všudypřítomným zařízením, které vlastní prakticky každý z nás. Počítače, které dříve používali jen ti, kteří je využívali ke své práci, jsou dnes hračkami pro děti.

Toto vše populaci rozdělilo do tří skupin a to:

1/ Prosazovatelé

Dle nich moderní technika lidstvu pomáhá zrychlovat práci, zjednodušovat cestu k bohatství, sbližovat lidi, kteří by spolu jinak neměli jak komunikovat. Dále nás vzdělává, šetří nám cenné hodiny hledání. S telefonem se nám například už nestane, že bychom čekali na schůzi zbytečně, protože daná osoba nám cinkne, že nedojde. Osobní automobil nám zase ušetří nemálo minut při čekání na veřejnou dopravu a její, ne příliš vysokou, rychlost. Internet je multifunkční nástroj ke spojení se světem a pro vyhledávání všeho, co si jen zamaneme. Moderní je vlastnit tablet, jelikož kdekoli můžeme v pohodlí pracovat, vzdělávat se a využít tak čas, kde bychom jinak jen tupě zírali na okolí, což obnáší hlavně čekání ve frontách nebo při cestování veřejnou dopravou.

2/ Odpůrci

Dle této skupiny moderní technologie požírá lidskou duši a jednoho vedle druhého nás ovládá. Jako uživatel nejedné moderní hračky musím uznat, že při pohledu na lidi kolem sebe musím i této skupině dát zapravdu. Znám nejeden případ, kdy člověk tráví veškerý svůj volný čas na internetu, nebo u her. Případy, kdy někdo doslova žije virtuálním světem, bohužel, rostou jak houby po dešti. Sám nejsem výjimkou. Ještě před nějakým tím měsícem jsem doslova propařil mládí u počítačových her a dnes, docela úspěšně, bojuji se závislostí na sociálních sítích.

3/ Ostatní

Třetí skupinu zastupují hlavně ti lidé, kteří na moderní technologie nemají názor, jsou jim prostě ukradené, a pak ti, kteří se bojí říci svůj názor. Ale nejsou zde jen tito, jsou zde i další, ke kterým se řadím i já, a ti vědí, že pravdu mají obě dvě předchozí skupiny, že se navzájem doplňují.

Možná se divíte, jak se dvě protistrany mohou navzájem doplňovat. Virtuální technika je vlastně jako oheň, je dobrým sluhou, avšak zlým pánem. Virtuální technika je pro nás darem, ale i naší možnou zkázou, jako oheň. Výsledek je čistě v naší moci. I oheň nevděčného, při nejlepším, spálí a naopak opatrného odmění teplem  a světlem. V tomto přetechnizovaném světě je důležité ujistit se, že nám technika slouží k dobru a osobnímu růstu, že nás nestahuje do propasti závislosti na činnostech, které nikam nevedou a které nás jen připravují o to nejcennější, co ve své moci máme… a to o náš čas.

PΩTRIK

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek